Chi in Actie

Chi in Actie traint flexibiliteit, ontspanning, veerkracht. Een dynamisch evenwicht om zich gemakkelijk aan te passen aan nieuwe omstandigheden en wisselende omgevingen. 

Oefen het lichaam en ont-span de geest zodat het brein zich kan herstellen tot zijn normaal rustige en alerte toestand wat bijdraagt aan meer vitaliteit.

Een serie verschillende bewegingen en houdingen waarbij het lichaam beweegt als een vloeiend geheel. De spieren en gewrichten ondersteunen elkaar bij de bewegingsketen. Dit betekent het zoeken naar een goede houding en het vermijden van overbodige spanningen. Niet spierkracht en snelheid, maar het ontwikkelen van gefocuste aandacht, een goede lichaamsstructuur en doelgerichte bewegingen spelen de belangrijkste rol. Het resultaat is een gevoel van levens-kracht.

Chi in Actie met T’ai Chi Ch’uan.
Van oorsprong een interne krijgskunst zijn de bewegingen zacht en circulair om harde aanvallen te kunnen neutraliseren. Het is gebaseerd op de idee om de kracht van de tegenstander te absorberen en om te buigen voor een aanval. Kracht overwinnen met zachtheid, soepelheid en timing.

In de les wordt ruime aandacht gegeven aan de origine van Tai Chi-Ch’uan als krijgskunst. Om de bewegingen correct te kunnen leren, moet duidelijk zijn waar elke beweging voor dient; als verdediging, afweer of aanval.

We geven les in de Yang stijl. Dit is een traditionele vorm en bestaat uit 108 bewegingen. Is vernoemd naar de familie Yang en is de meest beoefende stijl ter wereld. Een opstap voor de vervolgtrainingen gericht op de krijgskunst: van vorm naar functie. . 

De lessen zijn klassikaal en individueel. Door de specifieke lesopbouw en werken met meerdere trainers bestaan groepen uit verschillende niveaus. Een nieuwe inschrijving bestaat uit een blok van 10 lessen. Daarna schrijf je in per maand/een aantal maanden. Chi in Actie traint de solo-vormen en is de basis voor vervolgtrainingen die gegeven worden in workshops; o.a. zwaard- en duo-vormen.
Chi in Actie is vanaf het begin ook te combineren met Chi in Balans.

LESPROGRAMMA

 • Klassikaal
  Groeten en starten
  Warming-up en stretching
 • Individueel per niveau
  Basistraining:
     Tai Chi Chi Kung
     Basis standen
     Basis patronen
  Gevorderden training:       
     Uitleg van een aantal vormen en houdingen
     Met trainer choreografie intrainen
     Zelfstandig choreografie intrainen
     Toetsing door de trainer; zelfstandig de choreografie kunnen uitvoeren
 • Klassikaal 
  Cooling down
  Groeten en afsluiten